En idyllisk resa från Stavsnäs till Sandhamn

12 maj 2024 Veronica Urena

editorial

I den yttre skärgården, öster om Stockholm, ligger det idylliska Sandhamn en destination som lockar tusentals besökare varje år. Resan till denna skärgårdspärla är en upplevelse i sig, och den börjar ofta i Stavsnäs. Denna lugna skärgårdshamn är den perfekta startpunkten för en avkopplande tur över de vackra vatten som leder till Sandhamns myller av segelbåtar, pittoreska byggnader och vita sandstränder.

Upptäck stigen genom Stockholms skärgård

Stavsnäs, beläget på Värmdö, är en charmig utgångspunkt för den som vill uppleva den sanna skärgårdskänslan. Härifrån utgår regelbundna båtturer som sakta men säkert tar dig genom en labyrint av grönskande öar och kobbar. Resan från Stavsnäs till Sandhamn erbjuder inte bara en möjlighet att andas in den friska havsluften, utan även chansen att uppleva en av Sveriges mest äkta skärgårdsupplevelser.

Längs vägen kan passagerarna förundras över de många små öarna och de stugor som tycks klamra sig fast vid klipporna. Det är som en vykortsscen som spelar upp sig genom fönstret på båten. Rutterna är vanligtvis planerade så att de ger en omfattande vy av skärgårdens mångfald, från de sparsamt bebodda öarna till mer livliga samlingspunkter.

stavsnäs sandhamn

Sandhamn: En ö med historisk charm

Efter en njutbar resa från Stavsnäs når man fram till Sandhamn en ö som är känd för sin nautiska historia och sitt aktiva seglarliv. Sandhamn, som är en del av Sandön i Stockholms skärgård, har varit en omtyckt destination sedan 1800-talet. Här finner man en välkomnande gästhamn, maritim miljö och den anrika Sandhamns Värdshus, där man kan uppleva lokal mat och boende om man önskar.

Öns huvudstråk kantas av trähus i skärgårdsstil och inbjuder till promenader och utforskning. Här finns flera små butiker, kaféer och restauranger som erbjuder något för alla smaker. Sandhamn är också hem för Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) som varje sommar anordnar den berömda seglingstävlingen Gotland Runt.

För den som är intresserad av kultur och historia finns det en hel del att upptäcka. Sandhamns Seglarhotell har en rik historia och på öns museum kan besökare lära sig mer om Sandhamns utveckling och om skärgårdslivet genom tiderna.

Naturupplevelser och aktiviteter i Sandhamn

Förutom det rika kulturutbudet och de marininspirerade aktiviteterna är Sandhamn också en fantastisk plats för naturupplevelser. Här kan man njuta av långa promenader längs de vita sandstränderna och uppleva den orörda naturen. Öns omgivande naturlandskap erbjuder vandringar längs markerade leder där man kan insupa den storslagna skärgårdsmiljön. På sommaren är badmöjligheterna oändliga med klart och friskt vatten en uppfriskande kontrast till stadens puls.

Läs mer om Stavsnäs Sandhamn!

Fler nyheter