Upptäck Sandhamn: Din guide till båtresan från Stavsnäs

07 maj 2024 Veronica Urena

editorial

Sandhamn, med sin idylliska skärgårdscharm och livliga seglarscen, är en pärla i Stockholms skärgård. För att nå denna vackra destination från fastlandet är båtresan från Stavsnäs en populär och naturskön rutt. I denna artikel guidar vi dig steg för steg genom resan till Sandhamn från Stavsnäs, ger tips för en trevlig vistelse och avslutar med att rekommendera det bästa alternativet för din sjöresa.

På väg till skärgårdens hjärta

Resan till Sandhamn börjar med att man tar sig till Stavsnäs Vinterhamn, en central punkt för många skärgårdsbåtar. Stavsnäs ligger ungefär 40 kilometer öster om Stockholm och kan nås genom en kombination av bil, buss eller till och med taxi. Parkering finns tillgänglig för de som väljer att ta bilen, men det är viktigt att komma i god tid för att säkra en plats, särskilt under sommarmånaderna när efterfrågan är som högst.

Från Stavsnäs Vinterhamn avgår regelbundna båtturer till Sandhamn, som navigerar genom det vackra landskapet i skärgården. Resan tar ungefär 30-45 minuter, beroende på väder och rutt. Under överfarten passeras pittoreska öar och traditionella röda stugor, vilket erbjuder passagerarna fantastiska fotomöjligheter och en chans att uppleva den sanna essensen av den svenska skärgården.

Under sommarsäsongen kan dessa båtturer vara ganska fulla, så det rekommenderas att vara ute i god tid för att säkra en plats ombord. Många av båtarna har även faciliteter såsom kaféer eller barer, där resenärerna kan köpa något att äta eller dricka under resan.

båt till sandhamn från stavsnäs

Sandhamn: Skärgårdens livliga mötesplats

Väl framme i Sandhamn öppnar sig en värld av möjligheter. Ön är känd för sin vackra natur, charmiga byggnader och aktiva seglarsamhälle. Sandhamns hamn är ett nav av aktivitet, med båtar från när och fjärran. Det finns flera vandringsleder för den naturintresserade, och för de som föredrar att slappa på stranden erbjuder Sandhamn vackra sandstränder som är perfekta för solbad och simning.

Sandhamns by erbjuder ett utbud av restauranger, caféer och butiker där besökare kan njuta av lokal mat och handla unika souvenirer. Kulturintresserade kan besöka Sandhamns Seglarhotell eller Sjömärket, öns maritima museum, där man kan lära sig mer om öns seglingstraditioner och historia.

För de som planerar en övernattning finns det olika typer av boenden på ön, från det lyxiga Sandhamn Seglarhotell till mer prisvärda pensionat och privatuthyrning. Det finns aktiviteter för alla åldrar och intressen, inklusive segling, kajakpaddling, fiske och guidade turer. Under sommarmånaderna blir Sandhamn till en festplats med livemusik och evenemang som lockar besökare från hela världen. Läs gärna mer om hur du tar båt till Sandhamn från Stavsnäs

Fler nyheter